Vlaanderen omarmt ‘limited edition’ van de Ronde

Quasi geen overtredingen

De wielerfan gaf gehoor aan de oproep om Vlaanderens Mooiste massaal thuis te volgen. Dat maakte dat de 104e Ronde van Vlaanderen corona-proof en veilig is kunnen verlopen. Met dank aan de supporter dus, maar zeker ook dankzij de goede samenwerking tussen de veiligheidsdiensten, de lokale besturen en de organisatie.

Wielerfan heeft geluisterd

De oproep om de Ronde van Vlaanderen massaal vanuit ons kot te volgen, is duidelijk niet in dovemansoren gevallen. “De wielerfan heeft geluisterd”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van organisator Flanders Classics. “We hebben die boodschap in de weken voor de wedstrijd constant benadrukt, tot vervelens toe misschien, maar de supporter bleef vandaag wel massaal thuis om de wedstrijd op veilige afstand te volgen. Mede dankzij de inzet van alle wielerfans konden we ook in deze uitzonderlijke tijden genieten van dé hoogmis van het wielrennen in Vlaanderen.”

Voorbeeld voor de komende weken

Ook gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter is tevreden. “We kondigden een ‘limited edition’ aan van deze Ronde van Vlaanderen en dat is gelukt. Ik bedank de wielersupporters, maar zeker ook alle veiligheidsdisciplines, die vandaag en de voorbije maanden hard hebben samengewerkt om deze wedstrijd veilig te laten verlopen, net als de organisator en de vele lokale besturen van Oost-Vlaanderen over wiens grondgebied de Ronde werd gereden. Laat dit een voorbeeld zijn voor de volgende weken, om de maatregelen die ons werden opgelegd nauwgezet te volgen. Want de mooiste koersen, die worden bergop gewonnen.”

Extra controles, quasi geen overtredingen

De federale en lokale politie waakten zondag samen over een covid-veilig verloop van de Ronde van Vlaanderen. “Zoals aangekondigd werden er extra controles uitgevoerd inzake de mondmaskerplicht langs het parcours, het publieksverbod langs hellingen en kasseistroken en het samenscholingsverbod”, vertelt gouverneur Carina Van Cauter.

De controles werden uitgevoerd door de federale politie en 12 lokale politiezones, al dan niet bijgestaan door gemeenschapswachten en stewards, d.i. Regio Rhode en Schelde, Vlaamse Ardennen, Brakel, Ronse, Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Kruibeke-Temse, Berlare-Zele, Wetteren-Laarne-Wichelen, Erpe-Mere/Lede, Dendermonde en Waasland-Noord.

De meeste mensen die in overtreding waren, gaven onmiddellijk gevolg aan de vraag om het mondmasker op te zetten of wat verder uit elkaar te gaan staan. Uiteindelijk werd slechts één proces-verbaal opgemaakt.

 “Een succes”, besluit gouverneur Van Cauter. “De supporters hebben zich voorbeeldig gedragen en hebben daarmee bewezen dat de koers corona-proof kan verlopen. Een opsteker voor de toekomst.”