Triage- en testcentrum Panacea klaar voor nieuwe teststrategie

“Testen is noodzakelijk, maar het is slechts een deel van de strategie”

Gouverneur Carina Van Cauter was aanwezig bij de opening van het nieuwe triage- en testcentrum Panacea. Sinds de start van de corona-crisis kunnen inwoners van de regio Brakel, Herzele, Lierde, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem, die getest of onderzocht moeten worden, hier terecht. Het nieuwe centrum, op de parking van het Sint-Elisabeth Ziekenhuis van Zottegem, bestaat uit 4 volledig ingerichte consultatieruimtes en een ruime wachtzaal met onthaalbalie. Er kunnen, na afspraak, 350 testen per dag uitgevoerd worden. Daarmee is de regio klaar om de nieuwe teststrategie in de praktijk uit te voeren.

“Het is belangrijk dat we voldoende mensen kunnen testen. Een testcentrum als dit, waar huisartsen, het ziekenhuis en de lokale besturen de handen in elkaar slaan om 24u/24u die testcapaciteit aan te bieden, is levensnoodzakelijk. Ik bedank iedereen die hierbij betrokken is. Dit is een voorbeeld van succesvol duurzaam crisismanagement. Elke Oost-Vlaming is het aan al deze mensen verplicht om de maatregelen te volgen.”

De gouverneur maakte van de gelegenheid gebruik om de Oost-Vlamingen op te roepen de maatregelen niet los te laten.

“De cijfers in Oost-Vlaanderen gaan de goede kant uit, maar blijven slecht. We komen van ver, maar hebben nog een lange weg te gaan. Volhouden is de boodschap. Testen is noodzakelijk, maar het is slechts een onderdeel van de strategie om het virus te verslaan. Testen alleen zal het virus niet doen verdwijnen. Dat moeten we zelf doen. Contacten beperken tot wat strikt noodzakelijk is, afstand houden, handhygiëne, mondmaskers.”

Meer info over de nieuwe teststrategie vind je op www.info-coronavirus.be/nl/testen.