Resultaten verkeerscontroles Ronde van Vlaanderen

Om de Ronde van Vlaanderen veilig te laten verlopen, is het voor de politie van absoluut belang om aandacht te besteden aan de verkeersveiligheid. Bij de verkeerscontroles die afgelopen editie werden uitgevoerd, bleek 2,56% onder invloed te rijden en 11,62% reed te snel (vorig jaar was dat respectievelijk 9,2% en 9,64%). Het parket trok 2 rijbewijzen in.

Om de veiligheid van de talrijke supporters en toeschouwers bij de Ronde Van Vlaanderen te garanderen, werden ook dit jaar verkeerscontroles (alcohol, snelheid …) uitgevoerd door de lokale politiezones Schelde-Leie, Brakel, Ronse, Vlaamse Ardennen, Geraardsbergen/Lierde, Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem, Erpe-Mere/Lede, Denderleeuw/Haaltert, Dendermonde en PZ MIRA (West-Vlaanderen).
In totaal werden 42 mensen ingezet die op 9 verschillende plaatsen o.a. alcohol- en drugcontroles uitvoerden.

Alcoholcontroles
In totaal namen zij 313 ademtesten af waarvan 305 testen met het resultaat ‘safe’ (= 97,44%).
2,56% van de gecontroleerden, met name 8 bestuurders, vertoonde evenwel een strafbare alcoholopname, waarvan 3 tussen de 0,22 en de 0,35 mg/l , en 5 boven de 0,35 mg/l. In 2017 was dat 9,2%.
Opmerking: 0,22 mg/l alveolaire lucht = 0,5 promille in het bloed; 0,35 mg/l alveolaire lucht = 0,8 promille in het bloed).

Snelheidscontroles
Ook dit jaar werden mobiele snelheidscontroles uitgevoerd om eventuele snelheidsduivels af te remmen. Op 8 controleplaatsen werden in totaal 7953 voertuigen gecontroleerd waarvan 943 voertuigen en motoren sneller reden dan de toegelaten snelheid.
Update 4 april: na controle waren er 924 nummerplaten leesbaar, bijgevolg zullen deze bestuurders eerstdaags een proces-verbaal in de bus krijgen. Concreet betekent dit dat 11,62% van de gecontroleerde bestuurders tegen de lamp liep. In 2017 was dat 9,64% en in 2016 was het 13,27%.
Bij de verwerking van de overtredingen zal ook nagegaan worden of er ‘recidivisten’ bij zijn: bestuurders die meerdere malen werden geflitst in 2018 of verspreid over de voorbije 5 jaar. Deze resultaten zullen eind deze week bekend zijn.

Verkeersinbreuken
Verder werden 42 drugtests en 2 speekseltesten afgenomen waarvan er 1 positief bleek te zijn. Daarnaast werd geverbaliseerd op een aantal verkeersinbreuken, zijnde:
– 2 onmiddellijke inningen gordel
– 1 proces-verbaal plaats op de rijbaan
– 1 proces-verbaal rechts inhalen
– 1 proces-verbaal wegens onaangepaste snelheid
– 1 proces-verbaal vervallen schouwingsbewijs
– 3 processen-verbaal rijden met ongekeurde trekhaak
– 1 proces-verbaal vervallen keuring
– 1 proces-verbaal geen drager geldig rijbewijs
en ook nog 4 processen- verbaal van waarschuwing inzake verzekering.
Er werden op bevel van het parket Oost-Vlaanderen in totaal 2 rijbewijzen ingetrokken.

Met deze controles willen het parket Oost-Vlaanderen en de gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers, alsook de deelnemende politiediensten bijdragen tot een verhoogde verkeersveiligheid zodat de Ronde van Vlaanderen voor iedereen een wielerfeest blijft.