Ontdek de ambtswoning van de gouverneur van Oost-Vlaanderen tijdens Open Monumentendag 2018

Op zondag 9 september stelt gouverneur Jan Briers zijn ambtswoning aan de Vlasmarkt in Gent open voor het publiek. Tijdens Open Monumentendag kan je de woning bezoeken onder begeleiding van een gids.

KVM_9274-bewerkt-3352424480-OOp ontdekking in de ambtswoning
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het pand op de hoek van de Vlasmarkt en de Baaisteeg gekocht door de Belgische staat als ambtswoning voor de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Maar wie waren de bewoners voordat het de ambtswoning werd? Hoe zag de ambtswoning er toen uit en wat is bewaard gebleven van de periode waarin belangrijke families, handelaars en industriëlen in het pand woonden? Vragen waarop je tijdens Open Monumentendag een antwoord kan krijgen tijdens een bezoek aan de ambtswoning.

Neem plaats in één van de rijkelijk ingerichte salons, vertoef in de gezellige binnentuin en neem zeker de tijd om de schilderijen van o.m. Emile Claus, Constant Permeke en Jean Brusselmans te ontdekken. Wie weet word je wel begroet door Rocco, de huiskat.

Renovatiewerken
De ouderdom van de woning en de situering op één van de drukste plaatsen in het centrum van Gent liet haar sporen na. Een grondige renovatie drong zich op. In het najaar van 2016 vonden grote renovatie- en opknapwerken plaats aan o.m. de gevel, inkomhal en gang, kelder en zolder. In de voorjaar van 2018 werd het dak grondig nagekeken en hersteld.

De werken werden uitgevoerd in opdracht van het Facilitair Bedrijf, Bouwprojecten Vlaamse overheid. Als beheerder van het patrimonium van de Vlaamse overheid staan zij in voor het onderhoud van o.m de ambtswoning op de Vlasmarkt.

Gouverneur Briers: “Ik heb de voorbije zes jaar heel graag in de ambtswoning, in hartje Gent, gewoond. We hebben jonge kunstenaars en muzikanten op bezoek gehad, het Lichtfestival zette de woning letterlijk in de spotlight, er werd zelfs een theaterstuk gespeeld in het groot salon! Na de grote renovatiewerken is de woning helemaal klaar voor de volgende gouverneur maar ik geef graag eerst het publiek nog eens de kans om de ambtswoning te bezoeken.”

Inschrijven verplicht
Op zondag 9 september zijn er rondleidingen om 10 uur, 11.15u, 12.30u, 14u, 15.15u en 16.30u. Inschrijven is verplicht en kan bij Gentinfo op 09/210 10 10 (tot 6 september). De rondleidingen worden verzorgd door de dienst Monumentenzorg van de stad Gent.

Adres: Vlasmarkt 11, 9000 Gent. Enkel de publieke ruimtes op het gelijkvloers zijn open voor publiek.

www.openmonumentendag.be