Hittegolf: wees waakzaam & solidair

HittegolfHoge temperaturen betekenen voor velen de ideale gelegenheid voor terrasjes en waterpret. Maar hitte zorgt ook voor verhoogde gezondheidsrisico’s. Tot zondag 28 augustus geldt waarschuwingsfase niveau 2 van het hitte- en ozonplan. Gouverneur Briers roept alle Oost-Vlamingen op waakzaam én solidair te zijn.

Voorzorgsmaatregelen – algemeen
Bij hitte- en ozonpieken is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf en jouw geliefden te beschermen. Enkele concrete tips op een rijtje:

  • Drink véél water. Zelfs als je geen dorst hebt.
  • Blijf binnen.
  • Zoek de koelte op. Neem een douche, bad of een duikje in een zwembad om jezelf koel te houden.
  • Rusten is aan de orde. Beperk lichamelijke inspanningen.
  • Draag een hoedje en gebruik voldoende zonnecrème.

Meer info in de folder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Denk aan hulpbehoevenden – specifieke aandachtspunten
Sommige mensen lopen een verhoogd risico tijdens een hittegolf. Voor baby’s en jonge kinderen, ouderen, zieken en hulpbehoevende personen die alleen leven, is het extra opletten geblazen tijdens deze hoge temperaturen. “Tijdens deze extreem warme dagen is het cruciaal om zorg te dragen van elkaar. Ik reken op iedere Oost-Vlaming om eens langs te gaan bij zijn of haar buur om hulp aan te bieden,” zo adviseert gouverneur Briers. Het Agentschap Zorg en Gezondheid verzamelt tips en aandachtspunten in verschillende folders per doelgroep:

Meer informatie op https://www.zorg-en-gezondheid.be/hitte-en-ozon.