Gouverneur lanceert informatiecampagne corona-vaccin i.s.m. lokale besturen

Jouw vragen over het corona-vaccin met prof. Isabel Leroux-Roels (UZ Gent)

Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, lanceert een informatievideo over het corona-vaccin, die verspreid wordt via de sociale media en de websites van de steden en gemeenten in Oost-Vlaanderen.

“Bijna onmiddellijk nadat de eerste positieve berichten over een corona-vaccin ons bereikten, volgden de vele vragen en twijfels van de bevolking. Uit het jongste rapport van de motivatiebarometer van de UGent blijkt dat ondertussen 56 procent bereid is om zich te laten vaccineren. Dat is een hoopvol signaal, maar om groepsimmuniteit te bereiken, moet minstens 70% van de bevolking zich laten vaccineren. Daarom besloot ik, na overleg met de experten die me elke week adviseren, een informatiecampagne uit te werken. Als we de bevolking willen motiveren, dan moeten we hen immers correct en transparant informeren.”

In een video van 120 seconden geeft Prof. Dr. Isabel Leroux-Roels, diensthoofd van het Centrum voor Vaccinologie (UZ Gent), in heldere taal een antwoord op veelgestelde vragen m.b.t. het corona-vaccin. Hoe werkt dat vaccin? Is het wel veilig, want het werd wel heel snel ontwikkeld? Zal ik ziek worden van het vaccin?

Bekijk de video en…

… verspreid de boodschap mee. Dat kan door de video te delen op jouw facebookprofiel of -pagina.

Transcript

Zo’n vaccin, hoe werkt dat eigenlijk?
Vaccins trainen ons immuunsysteem. Met een ongevaarlijke variant van het virus. Als het virus ons dan echt aanvalt, herkent ons lichaam het, en zijn we klaar om ons te verdedigen. Er zijn verschillende coronavaccins, die elk op een andere manier gemaakt worden, maar wel hetzelfde doel hebben: voorkomen dat we ziek worden. België heeft vijf verschillende vaccins gekocht. Genoeg om de volledige bevolking te vaccineren.

Hoe kan je zo snel een vaccin maken?
Omdat er consequent voorrang aan werd gegeven. Vanaf de ontwikkeling tot de uitvoering. Bijna iedereen uit de vaccinatiewereld was en is nog altijd met dit vaccin bezig.

Maar ZO snel, dat is toch niet veilig?
Omdat iedereen ermee bezig was, werden er heel wat jaren gewonnen.
Maar zonder de kwaliteit van de studies, of de veiligheid van de vaccins in het gedrang te brengen. Zoals bij elk vaccin kunnen er tijdelijke ongemakken optreden, zoals een grieperig gevoel. Maar je mag gerust zijn: alle vaccins zijn veilig!

Kan ik kiezen welk vaccin ik zal krijgen?
Neen. Welk vaccin je krijgt hangt af van wanneer je gevaccineerd wordt. Dat beslist de overheid. En van de vaccins die er op dat moment beschikbaar zijn.

Waarom zou ik mij laten vaccineren?
Pas als minstens 70% van de mensen zich laat vaccineren, ontstaat er groepsimmuniteit. Corona gaan we samen verslaan, of niet.

Als ik mij laat vaccineren, ben ik dan voor altijd beschermd?
Dat weten we nog niet. De opvolgstudies zullen ons hier snel meer duidelijkheid over geven. Misschien is een herhalingsvaccin wel nodig.

Ik kreeg al corona, dus ik moet mij niet meer laten vaccineren, hé?
Neen, dat klopt niet. Ook als je het coronavirus al gehad hebt, laat je je best vaccineren.

En wat kost dat?
Niets. Ons land heeft beslist dat de vaccins sowieso terugbetaald worden.

Gaat u zich laten vaccineren?
Ja, absoluut! En ik raad het ook aan iedereen in mijn omgeving aan.

Meer info? Vragen?

Op deze websites vind je heel wat informatie: