Gouverneur Jan Briers, gedeputeerde Martine Verhoeve en UNIZO zetten belang ondernemerschap in de kijker

De gouverneur, de Provincie Oost-Vlaanderen en UNIZO willen het belang van het Oost-Vlaamse ondernemerschap en de bedrijfswereld onder de aandacht brengen. Samen brengen ze bezoeken aan toonaangevende, innoverende en inspirerende Oost-Vlaamse bedrijven om van gedachten uit te wisselen en kennis te delen. Op dinsdag 10 juli bracht de delegatie een bezoek aan het dynamische, toekomstgerichte drukkerijbedrijf Graphius*.

Duurzaam en toekomstgericht bedrijf
De ‘roots’ van het familiebedrijf Graphius liggen in de Gentse site (Kanaalzone/Oostakker). Momenteel bestaat Graphius uit veertien drukkerijen (inclusief boekbinderij) op vier sites: Nazareth, Brussel, Parijs en Gent. Het dynamische en toekomstgericht bedrijf voert duurzaamheid hoog in het vaandel. Hun klanten zijn bijzonder uiteenlopend: uitgeverijen van boeken en magazines, de industrie (B2B), maar ook de overheid, en kunstgalerijen en topmusea zoals het Louvre of MoMa!

De kracht van kennisdeling
Tijdens het bezoek kwamen uiteenlopende onderwerpen aan bod:

  • belang van industrialisering en digitalisering van de sector,
  • duaal leren: werkplekleren,
  • duurzaamheid,
  • uitbreidingsdossier van het bedrijf op de Gentse site,
  • uitdagingen voor de arbeidsmarkt,
  • samenwerking met sociale economie.

Gouverneur Jan Briers duidt: “Het blijft cruciaal om een brug te slaan tussen overheid en de bedrijfswereld. Zulke bezoeken zijn namelijk ongelofelijk leerrijk, voor àlle partijen en zorgen voor verfrissende ideeën en een andere kijk.”

Gedeputeerde Martine Verhoeve vult aan: “Sociale economie is een van de pijlers van het provinciaal economisch beleid. Ik stel met genoegen vast dat Graphius een sociaal geïnspireerd bedrijf is, dat sterk inzet op maatschappelijk verantwoord ondernemen

“Oost-Vlaanderen is een fantastische provincie om te ondernemen met tal van verborgen parels. Vanuit UNIZO Oost-Vlaanderen zien we het als onze kerntaak om ondernemers en ondernemingen te versterken. Fora, zoals bedrijfsbezoeken, waarbij ondernemers, kennisinstellingen en overheidsorganisaties elkaar kunnen ontmoeten, kunnen de samenwerking en het wederzijds vertrouwen alleen maar verder versterken,” besluit Jos Vermeiren – Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen.

* Aanwezig tijdens het bezoek: Gouverneur Jan Briers; gedeputeerde Martine Verhoeve; Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen, Jos Vermeire; adviseur belangenbehartiging UNIZOThomas Kindt; directeur economie Oost-Vlaanderen, Astrid Vliebergh; zaakvoerders van de groep Graphius, Denis en Philippe Geers.