Feest! Bewoners wandelen groene buffer rond Doornzele & Rieme in

20160703 KG DoornzeleZondag 3 juli 2016 was een hoogdag voor de bewoners van de woonkernen van Doornzele en Rieme. Dankzij de partners van Project Gentse Kanaalzone en de Vlaamse Landmaatschappij zijn er twee nieuwe koppelingsgebieden: Doornzele- Noord en Rieme-Zuid. Deze vormen een groene buffer tussen het industriegebied rond het Kluizendok en de woonkernen van Doornzele en Rieme. Op zondag konden bewoners – samen met alle partners – het gebied inwandelen.

Hogere leefbaarheid kanaaldorpen

© Ivan De Cuyper
© Ivan De Cuyper

De koppelingsgebieden zullen de leefbaarheid in de kanaaldorpen verhogen. Aan de groene buffer werd de voorbije maanden hard gewerkt. 110.000 bomen en struiken werden er geplant! Op die manier zal er een brede bosstrook ontstaan. De bomen nemen CO² uit de lucht op en dragen zo bij tot een gezondere leefomgeving. Ook fietsfanaten kunnen een spreekwoordelijk sprongetje in de lucht maken. Er is immers een nieuw, vrijliggend fietspad langs de Vasco Da Gamalaan. Het is op verschillende plaatsen verbonden met de dorpskern van Doornzele dankzij wandel-en fietspaden. Wie vanuit Doornzele met de fiets gaat werken, beschikt voortaan over veiligere en betere verbindingen.

Fietsen van Doornzele tot in Langerbrugge

© Ivan De Cuyper
© Ivan De Cuyper

In groten getale kwamen de bewoners naar het koppelingsgebied om samen met de partners te vieren. Minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege; Evergems burgemeester Joeri De Maertelaere en voorzitter van het Gents Havenbedrijf, Mathias De Clercq gaven elk een woordje om hen te verwelkomen.
Ook gouverneur Jan Briers gaf een toespraak waarin hij enerzijds terugblikte naar de oorsprong van de koppelingsgebieden. Twee decennia terug, bij de opstart van het Project Gentse Kanaalzone, kwam toenmalig gouverneur Herman Balthazar – samen met de haven en de gemeenten – immers op de idee van de zogenaamde groene buffers. Anderzijds blikte gouverneur Briers vooruit op de toekomstplannen voor de Kanaalzone. Het is bijvoorbeeld de bedoeling om helemaal van Doornzele tot in Langerbrugge te kunnen fietsen! Lees er meer over in de integrale versie van de toespraak.

Alle partners én bewoners waren in elk geval bijzonder enthousiast en tevreden over het openingsmoment en kijken opgetogen uit naar wat de toekomst in petto heeft.

Deze diashow vereist JavaScript.