The Governor’s Mansion – Door de muren het huis zien

Van 6 februari tot 15 maart 2015 loopt in de ambtswoning van gouverneur Jan Briers de tentoonstelling ‘The Governor’s Mansion – Door de muren het huis zien’.

Zeven jonge kunstenaars gaan een dialoog aan met het klassieke interieur en de rijke geschiedenis van zijn ambtswoning aan de Vlasmarkt. Door in te spelen op en te werken met de architectuur, het interieur en de geschiedenis van de ambtswoning creëren de kunstenaars een bijzonder kunstproject dat de bezoeker moet uitnodigen tot een exploratie van die dialogen. Het resultaat is een verrassende tentoonstelling.

Gouverneur Jan Briers: “Er zijn drie redenen waarom ik de deuren van de gouverneurswoning open zet voor dit bijzonder artistiek project: één omdat dit herenhuis eigendom is van de overheid en dus van elke burger, twee omdat ik jonge artiesten kansen wil bieden en drie omdat cultuur mensen bij mekaar brengt en maatschappelijk dus onmisbaar is. Ik hoop dat dit eerste project het begin mag zijn van een lange reeks van interessante en relevante kunstinitiatieven in dit pand.”

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor cultuur, vult aan: “Dit kunstproject is inderdaad een heel bijzonder project en is een waardevolle toevoeging aan de lijst van de vele initiatieven die de Provincie Oost-Vlaanderen neemt ter bevordering van de hedendaagse beeldende kunst. Ons bestuur zet zich namelijk al decennialang in om jonge, beloftevolle kunstenaars in onze provincie een duwtje in de rug te geven om hun artistieke carrière verder te ontplooien.”

De kunstenaars

De kunstenaars zijn geselecteerd door Liene Aerts, Wim Waelput en Wim Lambrecht van KASK/School of Arts Gent en LUCA School of Arts Gent.

Melissa Annie B (1988) heeft Vrije Beeldende Kunst gestudeerd aan LUCA School of Arts. Ze maakt beelden via analoge fotografie.

Sven Dehens (1990) voegt ter gelegenheid van de tentoonstelling een huisdier toe aan de ambtswoning in de vorm van 2 video’s. Hij liet zich hiervoor inspireren door een Spaanse tongue-twister El perro de San Roque no tiene rabo porque Ramón Ramírez se lo ha robado (de hond van Sint-Rochus heeft geen staart omdat Ramón Ramírez die heeft gestolen). Sven studeerde aan LUCA School of Arts Gent.

Nina de Vroome (1989) studeerde op KASK/School of Arts Gent en is filmmaker, maakt collages, schrijft teksten over cultuur en film en werkt voor de website Sabzian.

Benjamin Verhoeven (1990) is beeldende kunstenaar en momenteel kandidaat-laureaat aan het HISK. Zijn werk bestaat voornamelijk uit installaties en videowerk. Hij studeerde aan KASK/School of Arts Gent.

Buren is een samenwerkingsproject van Oshin Albrecht (1986 – LUCA/School of Arts Gent) en Melissa Mabesoone (1988 – KASK/School of Arts). Samen onderzoeken ze onderhuidse sensaties en verlangens, manieren waarop met waren en eigendommen wordt omgegaan en de belofte van geluk en een unieke identiteit. Dit komt in uiting in de media performance, installatie, video en film. Op donderdag 12 februari (20 uur) en zondag 8 maart (15 uur) brengt Buren de uitvoering Rumours of Rooms.

Eva Vermeiren (1989) maakt collages en schilderijen waarin verschillende materialen en texturen aan bod komen. Alles beïnvloedt elkaar. Elke hoek, kleur of vorm in de ruimte speelt een rol in het totaalbeeld. Eva studeerde af aan LUCA School of Arts Gent.

Praktisch

Wanneer: van 6 februari tot 15 maart 2015; open voor publiek op donderdag van 19 tot 21 uur, op vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag- en zondag van 10 tot 18 uur. Inkom is gratis.
Waar: Ambtswoning van de gouverneur, Vlasmarkt 11, 9000 Gent.
Meer info op www.governorsmansion.be

Foto’s hieronder. Copyright: Liesbeth Beeckman