Contactopsporing: telefonisch of per sms

Persconferentie maandag 11 mei

Vandaag zetten we een nieuwe, voorzichtige stap in de afbouw van de coronamaatregelen. Om deze stap in alle veiligheid te kunnen zetten hebben winkeliers en overheden de afgelopen dagen de nodige inspanningen geleverd. Het is nu aan ons om onze verantwoordelijkheid op te nemen en er samen voor te zorgen dat we stap voor stap veilig vooruit gaan.

Om een nieuwe, ongecontroleerde uitbraak van het virus te vermijden, hebben de verschillende overheden een systeem van contactopvolging uitgewerkt. Deze contactopvolging maakt het mogelijk om personen op te sporen die in contact zijn geweest met een drager van het virus.

Het contactonderzoek gebeurt momenteel enkel via telefoon of sms. Hiervoor worden steeds dezelfde nummers gebruikt: 02 214 19 19 voor de telefonische oproepen en het verkorte nummer 8811 voor de sms-oproepen. Als het niet lukt om de vragen voor de contactopvolging telefonisch te stellen, komt er iemand bij je thuis langs.

We raden iedereen aan om deze nummers te programmeren in zijn toestel. We hebben jammer genoeg al moeten vaststellen dat er valse berichten worden verstuurd vanuit andere nummers. Als je een bericht zou ontvangen dat niet afkomstig is van de officiële nummers, negeer dan dit bericht, geef geen informatie door en klik vooral niet op links.

Wees ook gezond kritisch voor de vragen die gesteld worden. De contactonderzoeker zal vooral vragen stellen over de contacten die je de afgelopen dagen hebt gehad. Alles wat je meedeelt is vertrouwelijk en wordt niet gebruikt om te controleren of je de coronamaatregelen wel naleeft. Er zal nooit gevraagd worden naar bijvoorbeeld bankgegevens of wachtwoorden. Geef nooit dergelijke informatie per telefoon door. Dit geldt trouwens niet alleen in het kader van de contactopvolging, maar voor alle telefonische oproepen.

De winkels openen vandaag opnieuw de deuren. Respecteer de veiligheidsmaatregelen!

  • Respecteer te allen tijde de fysieke afstand.
  • Klanten wordt aangeraden om een mondmasker te dragen.
  • Er zal slechts 1 klant per 10 m² worden toegestaan.
  • Om drukte te vermijden zal iedereen zijn boodschappen alleen moeten doen.

Blijf ook aandacht hebben voor de basishygiëne: was regelmatig je handen en nies in de elleboogholte.

Stap voor stap gaan we veilig vooruit!