Provinciaal Noodplan Brexit

Update: 31/12/2020

Het Verenigd Koninkrijk stapte op 31 januari 2020 uit de Europese Unie, waardoor er douanecontroles komen in de haven van Zeebrugge. Er wordt verwacht dat een aantal vrachtwagenchauffeurs geen correcte documenten zullen hebben om goederen te leveren in het Verenigd Koninkrijk. Zij krijgen een rode kaart. Bijgevolg zullen zij teruggestuurd worden.

Dit kan grote mobiliteitsproblemen veroorzaken, met lange files van vrachtwagens. Daarom worden de wachtende vrachtwagens best samengebracht op één of meerdere parkeerlocaties. De problematiek kan zich vooral voordoen op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen, maar kan zich uitbreiden tot Oost-Vlaanderen. Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft daarom aan de gouverneur en haar diensten gevraagd om een provinciaal noodplan Brexit uit te werken.

In het kader van dit noodplan werd het militair vliegveld van Ursel weerhouden als noodparking voor vrachtwagens. Chauffeurs kunnen er maximum 48 uur parkeren. De start- en landingsbaan werd ingericht met kantoren, elektriciteit, afvalcontainers, sanitair enzovoort. Op dit moment is de noodparking operationeel, maar nog niet in gebruik.

Vragen?

  • Mail naar kabinet.gouverneur@oost-vlaanderen.be
  • Bel naar 0800 267 80 21

De pers kan contact opnemen met de woordvoerder van de gouverneur via persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be of 0474 798 359.

Meer informatie over de brexit?

Om burgers en ondernemingen wegwijs te maken in de gevolgen en implicaties van de Brexit, werd een centrale Brexitpagina gecreëerd:

www.belgium.be/brexit