De bijzondere veldwachter
Een particulier of een openbare instelling kan een bijzondere veldwachter aanstellen om toezicht te houden op hun landelijk gelegen eigendommen en eventueel de jachtgebieden. De veldwachter is een officier van gerechtelijke politie en is dus gemachtigd om wanbedrijven vast te stellen, personen te ondervragen en processen-verbaal op te stellen. Hij draagt een groen uniform met een embleem en mag ook een lang jachtvuurwapen dragen.

De functie is niet voor iedereen toegankelijk. Je kunt de functie bijvoorbeeld niet combineren met een politiek mandaat, het ambt van politieagent, het beroep van privédetective of dat van wapenhandelaar. Je mag ook niet zelf jagen of vissen op het gebied waarop je aangesteld bent en geen bloed- of aanverwant zijn tot in de derde graad met je aansteller of met de jacht- of visrechthouders die op het gebied jagen of vissen.

Voorwaarden tot erkenning door gouverneur
Om door de gouverneur erkend te worden, moet je eerst een basisopleiding volgen. De opleiding wordt gespreid over tien lesdagen en een examendag. Je leert er wat je bevoegdheden zijn, met welke wetgeving je te maken hebt, hoe je een proces-verbaal kunt opmaken en hoe je veilig en verantwoord kunt optreden. Voldoe je aan alle voorwaarden? De gouverneur van de provincie waar het te bewaken gebied ligt, kan je erkennen.

Tip: in Oost-Vlaanderen kan je elk voorjaar een basisopleiding volgen bij de PAULO-Politieopleiding. PAULO-Politieopleiding organiseert ook bijscholing, die elke erkende bijzondere veldwachter om de vijf jaar moet volgen.

Vragen over de loopbaan van de bijzondere veldwachter?
Federale dienst gouverneur – bijzondere veldwachters
Kalandeberg 1
9000 Gent
Tel.: 09 267 88 25
E-mail: maarten.neirynck@ibz.fgov.bepolitioneleveiligheid.ovl@ibz.fgov.be.