65 vredesbomen voor de 65 Oost-Vlaamse steden en gemeenten

Vredesboom in de kijker: de bruine beuk, naast het gemeentehuis in Sint-Laureins
Wist je dat onze provincie Oost-Vlaanderen meer dan 50 vredesbomen telt? Deze vredesbomen willen de herinnering aan de Groote Oorlog levend houden. Het Agentschap voor Natuur en Bos wil met het project ‘vredesbomen’ haar steentje bijdragen. Steden en gemeenten kunnen namelijk gratis een vredesboom bestellen om deze op 11 november 2018 aan te planten. Gouverneur Briers wil de vele bestaande Oost-Vlaamse vredesbomen elke maand in de kijker zetten. Om te herinneren en andere gemeenten te inspireren dat ook te doen

Vredesboom Sint-LaureinsBruine beuk: 338 cm stamomtrek & 17m diameter!
Naast het gemeentehuis van Sint-Laureins werd in 1919 een bruine beuk geplant als vredes- en vrijheidsboom. Niet toevallig, want het plekje naast het gemeentehuis is één van de meest centrale en zichtbare plaatsen in de gemeente. De majestueuze bruine beuk heeft een indrukwekkende stamomtrek van 338 cm en een diameter van ongeveer 17 m.


Arduinen oorlogsmoment
De beuk heeft een symbolische waarde. Ze is het levende symbool van verbinding. Een verbinding tussen de inwoners en de herdenking van het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog en zijn gesneuvelden. Daarom werd op 26 september 1920 een arduinen oorlogsmonument opgericht en ingehuldigd aan de voet van de beuk voor onze helden van 1914-1918. Door deze boom worden de herinneringen levend gehouden.

Wie zijn de overleden soldaten van Sint-Laureins?
Om de Groote Oorlog te herdenken houdt de gemeente Sint-Laureins elk jaar een tentoonstelling, telkens in een andere deelgemeente. De werkgroep wereldoorlog I verzamelt tentoonstellingsmateriaal over de overleden soldaten van de deelgemeente. Dit jaar is deelgemeente Watervliet aan de beurt. Ook de plaatselijke NSB-afdeling (Nationale Strijdersbond van België) werkt hieraan mee.