1 dag als kabinetsmedewerker? Michael testte het uit.

Deelnemen aan de Zuiddag en een scholier een dagje laten meedraaien op het kabinet van de gouverneur? Provinciegouverneur Jan Briers moest hier niet over twijfelen: “zulke initiatieven moet je gewoon ondersteunen. Het loon van Michael gaat rechtstreeks naar maatschappelijk kwetsbare jongeren in Rio de Janeiro. Samen strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij kunnen we enkel toejuichen.”  Maar hoe ziet een dag van een kabinetsmedewerker er uit? Michael McMahon, leerling van het Sint-Lievenscollege Gent, vertelt je er alles over. Een verslag, opgemaakt door Michael.

161020-zuiddag-1-c-provincie-oost-vlaanderen-7
(c) Provincie Oost-Vlaanderen

Originele steun goed doel
Het is de eerste keer dat ik deelneem aan de Zuiddag. Ik wou graag op een originele manier een goed doel steunen. Dit jaar gaan de opbrengsten naar KIYO, een VZW die een project heeft opgezet in Rio de Janeiro om de kwetsbare jongeren van de grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid-Amerika – kansen te bieden. Politiek interesseert me erg, en ik volg de actualiteit op de voet! Ik wou dus zeker eens een kijkje nemen in het provinciehuis in Gent. Ik was benieuwd naar de gang van zaken en wou graag voor één dag meedraaien als kabinetsmedewerker van de gouverneur.

Ontmoeting deputatie en gouverneur
’s Morgens kwamen we met een tiental studenten toe en werden we vriendelijk ontvangen door een kabinetsmedewerker. Vlak voor de deputatiezitting ontmoetten we de gedeputeerden en de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Huisfotograaf Tom zorgde voor mooie beelden. De deuren van de deputatiezaal gingen dicht – een deputatiezitting gebeurt achter gesloten deuren – en het was tijd voor ons allen om ons eigen weg in te slaan. Ik mocht op het bureau van de kabinetschef, Björn. plaatsnemen. Ellen, raadgever communicatie, legde me kort uit hoe het kabinet omgaat met het nieuws over de Provincie. Ik kreeg een persoverzicht van vandaag en mocht de artikels analyseren die het concreet over de gouverneur hadden.

Werfbezoek Oude Spoorweg
20161020_113841Net toen ik hiermee klaar was, werd ik opgepikt door Iris, de coördinator van het Parkbosproject. Zij ging vandaag op werfbezoek en ik mocht mee! Het Parkbos bevindt zich ten zuiden van Gent en wordt ontwikkeld als een multifunctioneel domein. Er is zowel plaats voor bos en natuur als landbouw en woning. Het project is opgedeeld in drie fases. De eerste fase is praktisch afgewerkt en zo zag ik wat het eindresultaat zal zijn. Het tweede deel is al ruim halfweg zijn verbouwing, er moet enkel nog hier en daar een stuk bos aangelegd worden. De derde fase moet nog beginnen. Zo kwam ik te weten hoe zo’n project vooraf voorbereid en uiteindelijk aangepakt wordt. Hierdoor heb ik ingezien hoeveel er komt kijken bij zo’n project. Het lijkt simpel, maar dat is het allerminst. Vanaf nu zal ik steeds meer begrip opbrengen indien een project moeizaam verloopt.

Een aanrader!
Toen ik terugkeerde, mocht ik lunchen in de refter. Het was een aangename verrassing, drie lekkere gangen. Veel smakelijker dan wat ik op school gewend ben! Na mijn middagmaal ging ik verder aan de slag. Ik overliep de post met de kabinetschef, klasseerde enkele oude documenten en verdeelde de binnengekomen post. Voor ik het wist, was mijn dag al voorbij! Ik vond het een aangename dag, ik heb veel bijgeleerd over de werking van een kabinet en van de gouverneur zijn taken. Ik zou dit zeker volgend jaar opnieuw willen doen, maar jammer genoeg zit ik in mijn laatste jaar secundair onderwijs en zal Zuiddag niet meer voor mij zijn. Een aanrader!